Hoe je moet onderhandelen?
HAHAHA weet ik veel!

DE STRIP

mislukte-onderhandeling-1onderhandelen

 

Jahaaa, ik tekende niet voor niks eerder de strip “Het leven van een loser. Eeeeh…illustrator”
Ik ben heel benieuwd, onderhandel jij wel eens?

 

EEN OPROEP: deel dit, behálve onder mijn opdrachtgevers.
Ter voorkoming van een natie vol Gekke Henkies.

 

12 reacties. Reactie plaatsen

 • Wat weer een heerlijk relaas in beeld! Opdrachtgevers hebben vaak geen idee wat ze (voor weinig) vragen en hoeveel ze altijd krijgen. 50 voor de prijs van 40 is okay bij zo’n hele bos maar de prijs van 1 illustratie is minstens 150 euro. Minstens! Toch?

  Beantwoorden
  • Marijke Klompmaker
   05/02/2016 11:07

   Dank! Nou… ook bij zo’n hele bos vind ik €40 per illustratie te weinig. Het werk is er, bij zoveel tekeningen, niet minder om. Alles hangt ook af van de uitvoering: is het zwart-wit of kleur, hoe uitgebreid moeten de tekeningen zijn, etc.
   Wat ook wel vergeten wordt: ik neem in de tekeningen ook mijn jarenlange expertise mee.

   Beantwoorden
 • ha , gave strip.. hééél herkenbaar.. zit daar nét midden in.. zakelijkheid en creativiteit gaan sowieso niet samen volgens mij.. En dan gaat het in mijn geval deze keer ook nog eens om een goed doel waar ik voor teken.. dan dúrf je niet eens meer te vragen… pff… laat mij nou maar gewoon tekenen en een ánder voor mij de zaken doen..(maar dat kost ook weer geld ,hoe onderhandel ik dáár dan weer over?? 🙂

  Beantwoorden
  • Marijke Klompmaker
   05/02/2016 11:11

   De mensen achter de goeie doelen verdienen meestal een dikke boterham, dus waarom jij niet? En zou de drukker het voor niks doen..?

   Beantwoorden
   • …en je kunt je eigen goede doel wel verzinnen. Er zijn zoveel goede doelen, voor iedereen weer een andere. En het is ondoenlijk dat je als creatieveling steeds opnieuw aan andermans goede doel bij moet dragen. Die je zelf kiest zijn goed genoeg.

    Beantwoorden
 • net zo slecht als jij!
  Ben een groot deel van mijn leven grafisch ontwerper geweest… ongeveer net zoiets als illustrator.

  Beantwoorden
 • ik heb wel eens tegen een opdrachtgever gezegd dat je bij de bakker ook niet 15 broden koopt en er maar 10 afrekent. Ik ben niet de enige die dat gedacht heeft, lees dit maar eens: heel herkenbaar!
  http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2015/12/wat-freelancers-wel-horen-maar-de-bakker-nooit

  Beantwoorden
 • Grappig en heel herkenbaar! Ik weet niet hoe ik hier uiteindelijk terecht bent gekomen, maar ik wilde even zeggen dat je het mooi in beeld hebt weten te brengen. Hulde!

  Beantwoorden
  • Tja… dat weet ik nou ook niet. Maar wel leuk dat je hier terecht kwam.
   Dank je voor het compiment.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan