Wat is het allermoeilijkste, Het Hete Hangijzer, de vraag der vragen
als je net begint met illustreren?
Nou, dat is:

Als ik mensen op illustratieles krijg, roep ik altijd: ‘Maar die tekenstijl héb je al. Die zie je door alles heen.’
Want ik herken een werk meteen als zijnde van die-en-die.

Het is dus echt heel raar dat ik zelf nog steeds twijfel: hellup, heb ik wel een herkenbare tekenstijl?
Is het niet verwarrend voor klanten, dat ik zoiets maak

en ook dit soort werk, digitaal getekend en veel grafischer?

of vrouwenportretten, voor een totaal andere doelgroep?

En dan dat zoekboek, met knippen en plakken en rare figuurtjes?

Dat is toch weer totaal anders?
Moet ik me niet veel meer aan één richting houden,
zodat een klant weet wat ze kan verwachten als ze me vraagt?

Ik kom er niet uit.
Mocht je deze illustratieblog al eeuwen lezen:
superleuk, eeuwige dank, maar neem me niet serieus,

Illustratie vrouw die verschrikt kijkt

Wacht.
Kan de conclusie zijn dat we allemaal maar wat zeggen? En doen?
Wat een bevrijdende gedachte eigenlijk, vind je niet?

OP EEN GLANZEND 2022 waarin we maar in het wilde weg leven
en iedereen fijn doormoddert.

16 reacties. Reactie plaatsen

 • Meesterlijke blog. Doormodderen. 🙂

  Beantwoorden
 • Hahaha grappig. Ik herken jouw tekeningen uit duizenden. Loop ik in de boekhandel denk ik hé… en ja hoor. Blader ik door een tijdschrift idemdito. Juist jouw werk vind ik écht heel herkenbaar en daarom ook zo gaaf. Als ik op instagram kijk, zie je vaak veel van hetzelfde voorbij komen zonder dat ik weet of het nou van illustrator a of b of misschien zelfs c is. Ik kan het heel mooi vinden maar de herkenbaarheid is er dan veel minder. Voor mij is jouw werk een groot voorbeeld qua herkenbaarheid, voor hoe ik het graag zou wil willen in mijn eigen stijl en smaak!

  Op naar een fijn 2022 met vele tekenkilometers!

  Beantwoorden
  • Echt waar?? Wat grappig. Ik zie het zelf niet, net zoals anderen het vaak van zichzelf niet zien.
   Wat inderdaad wel zo is, is dat een aantal illustratoren elkaar’s stijl één op één kopieert. Ik neem ook dingetjes van anderen over trouwens, je beïnvloedt elkaar wel. Afijn, het laatste woord is hierover niet gezegd, en dat zal ook nooit gebeuren 🙂

   Beantwoorden
 • Merel Thomése
  14/01/2022 09:48

  Heerlijk relativerend!

  Beantwoorden
 • Dank voor de verschillende stijlen. Ik hou niet van computer tekeningen. Liever echt dan namaak. En daarin hebben we de vrijheid. Iedereen heeft toch zijn eigen signatuur in het werk.

  Beantwoorden
 • Ook al zien je diverse werken er verschillend uit voor jou en gebruik je diverse methoden, toch herken ik ook jou binnen het geheel. Er zit iets heel herkenbaars in in al je werken. Misschien de vormen, de manier waarop je ogen tekent, de kronkelende wegen in je tekeningen, de perspectieven die je inneemt, …Misschien is het moeilijker om zelf je ‘zelf’ te zien en is dit voor buitenstaanders veel gemakkelijker.

  Beantwoorden
 • Jeannette
  14/01/2022 10:56

  Ik vind je teksten zeker zo leuk als je tekeningen (altijd herkenbaar). Kun je vast ook nog wel wat mee doen, schrijven…

  Beantwoorden
 • Mariska Cock
  15/01/2022 14:47

  Hi Marijke,

  Het lijkt me juist heerlijk dat je toch binnen ‘jouw stijl’ toch weer zoveel diversiteit hebt. En voor je opdrachtgevers is dat ook heel fijn dat ze dan kunnen aangeven welke stijl (binnen jouw stijl:-) bij een (volgende) opdracht het beste past (Kunnen ze toch een beetje kiezen)
  Vinden ze altijd fijn, dat weet ik uit ervaring!

  lieve groet,

  Mariska

  PS Echt heel prachtig allemaal!!!
  Probeerde nog een ander woord te gebruiken voor stijl, v.w. de herhaling in de tekst, maar het gaat uiteindelijk om de boodschap toch?

  Beantwoorden
  • Jij hebt grafisch vormgever natuurlijk net weer op een andere manier met klanten te maken. Heb jij het idee dat jij een bepaalde stijl hebt? En dat klanten jou daarom vragen? Of verwachten ze juist steeds iets heel anders?

   Beantwoorden
 • hemelsgroen
  15/01/2022 17:03

  Ja zo modderen we allemaal maar wat aan. Maar uit de reacties blijkt het al: jouw stijl is zeker herkenbaar, door alle verschillende technieken heen. En het moet ook leuk blijven voor jezelf: soms heb je zin in iets nieuws, toch. En klanten zijn ook net mensen. Die ook kunnen genieten van zowel de krullenbol hier bovenin je blog als het sfeervolle vrouwenportret.

  Beantwoorden
  • Ja, de reden dat ik (naar mijn idee) diverse stijlen gebruik is om het interessant te houden. Het is erg leuk om steeds weer iets anders te proberen.
   Anders voel ik me op een gegeven moment een soort tekenfabriekje worden.
   Leuke reacties krijg ik op deze blog zeg.
   Dank!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan