Bijzonder.
Het tijdschrift Flow heeft een editie he-le-maal over ‘De wereld van de illustratie’.

Mijn schoonmoeder belde me er speciaal voor op.
Helaas liep het telefoontje totáál uit de hand.

strip, illustratie, blog, tekening

strip, Flow, illustratie, blog
strip ,Flow ,illustratieBlog, strip, illustratie, Flow

illustratie, blog, strip, Flow
illustratie, blog, Flow, strip

 

Deel deze strip gerust.
Ik ben intussen best een beetje bijgekomen, dankuwel.

39 reacties. Reactie plaatsen

 • Ha ha ha!

  Beantwoorden
 • Hahaha, Marijke. Sorry, ik lach je niet uit maar TOE. Ik heb de Flowspecial ook gelezen. Heerlijk. En inderdaad: wat een fijn leven hebben al die illustratoren, uitkijkend over hun tuintje, met hond/ kat, verdienend met hun werk: getekende theepotten, kamerplanten, dat over de hele wereld wordt gekocht. Misschien kun jij een stukje maken met de titel: het kan ook anders! Ofzo.
  Groet, Desiree

  Beantwoorden
  • Marijke Klompmaker
   25/09/2015 10:10

   Nou, gelukkig maar dat je me TOElacht!
   Het leven van een illustrator is heel erg leuk, en tegelijk (zoals dat voor bijna iedereen geldt) doodgewoon bikkelen. Maar Romantisch? Mwoah.

   Beantwoorden
 • Tranen met theepottuiten moest ik lachen om je blog! In de roos!

  Beantwoorden
  • Marijke Klompmaker
   25/09/2015 10:23

   Haha, jij hebt ook geen 7 theepotten staan Myriam? En dat schetsboekje dan? Of dan tenmínste de kat op je tafel?

   Beantwoorden
 • Wat een toffe, heerlijk relativerende en echt mooi getekende strip! Glimlach op mijn gezicht, dank je wel

  Beantwoorden
 • Hahahaha… heel herkenbaar! Ook ik heb geen toffe theepot, cactusplantjes of een kat op schoot. Het is precies zoals je zegt…het leven van een illustrator is leuk maar ook heel hard werken voor een paar centjes 😉

  Beantwoorden
  • Marijke Klompmaker
   25/09/2015 10:41

   Ik zie anders wel mooie koffiepotjes op je site Loes! En coole patronen! Leuk dat je reageert. We moeten er hard voor werken, dat is een ding wat zeker is.

   Beantwoorden
 • …kan geen getekende cactus meer zien…

  Beantwoorden
 • Het is één groot door Lilla Rogers en Flow (= 2 handen op 1 buik) geïnitieerd complot, Marijke, wat ik je brom! Mooie strip :))

  Beantwoorden
  • Marijke Klompmaker
   25/09/2015 13:16

   Ach ja, Lilla Rogers. Zij en Flow spinnen wel garen bij het beeld van illustratoren, denk ik… Dank voor het compliment!

   Beantwoorden
 • Geweldig! Ik deel ‘m even op m’n Facebook.

  Beantwoorden
 • Bedankt voor deze strip Marijke. Ik teken af en toe wel wat, maar durf door zo’n flow niet eens meer te domen over illustrator worden. Maar door jou blogjes krijg ik juist inspiratie om door te gaan met tekenen als mijn eigen illustratortje

  Beantwoorden
 • Dit stripje raakt blijkbaar een snaar bij heeeel veel ZZP’ers (schat ik in). Hij is op FB al meer dan 270 keer gedeeld.
  Bedankt iedereen!

  Beantwoorden
 • Ik vind je strip erg leuk. En je hebt natuurlijk gelijk, het beeld dat de Flow schetst is heel eenzijdig, en het is zeker niet geldig voor alle illustratoren. Maar voor sommige illustratoren is het wel waar. Of in ieder geval gedeeltelijk waar.
  Ik ben zelf getrouwd met een Flow illustrator, en ja, ons huis in inderdaad gevuld met katten, theepotten en fleurige designs. Dat vinden wij zelf erg prettig, want wij houden van katten, theepotten en fleurige designs. Leven wij in een sprookje? Misschien. Volgens de Flow waarschijnlijk wel.
  Maar je waarde als illustrator wordt natuurlijk niet bepaald door de mate waarin je wel of niet aan een beeld voldoet. Je waarde al illustrator wordt bepaald door de kwaliteit van je werk. Los van of je wel of niet van theepotten houdt.
  En als je je zelf niet herkent in het beeld van de Flow, dan niet.

  Maar ik herken de frustratie. Ik herken het als je een beeld krijgt opgelegd waar je niet aan voldoet, of niet aan kan voldoen, of niet aan wil voldoen. En kennelijk herkennen een heleboel mensen dat gevoel. Want daarom delen ze je strip.

  Ik zou het heel gaaf vinden als de Flow jouw strip zou plaatsen in hun blad. Na toestemming van jou natuurlijk, en tegen een redelijke vergoeding. Ik denk niet dat ze zo iets zouden doen. Ik denk zelfs niet dat ze het overwegen. Maar ik zou het wel heel gaaf vinden als ze het wel zouden doen.

  Beantwoorden
  • Marijke Klompmaker
   26/09/2015 11:58

   Hoi Coen,
   Leuk dat je reageert! Het gaat me er niet zozeer om dat illustratoren van Flow in een mooi huis met kat en theepotten wonen. Het is meer het romantische beeld dat bestaat (en gevoed wordt) de laatste tijd, ik merk het ook bij workshops die ik geef.
   Terwijl: het is bikkelen, als illustrator. Heel veel illustratoren kunnen niet rond kunnen komen van hun werk en hebben bijbaantjes. De tarieven voor illustraties zijn in bepaalde sectoren sterk gedaald, ipv hoger geworden. Soms heb je een tijd helemaal geen werk.
   Geen misverstand, ik doe mijn werk met heel veel plezier. Maar soms is het goed om de andere kant van de medaille te laten zien. Al doe ik dat maar zeer beperkt, met dit stripje.

   Ik denk dat de strip veel wordt gedeeld omdat het voor iedereen wel herkenbaar is: ook op FB etc wordt veel ‘buitenkant’ getoond. En iedereen voelt zich wel een een loser..!

   Het zou inderdaad wel érg gaaf zijn als Flow dit stripje plaatste. Ik wacht het af! 😉
   En nu ben ik heel benieuwd wie jouw vrouw is.

   Beantwoorden
 • Hoi Marijke, heb heel de flow niet gelezen, ben ook geen illustrator maar herken wel de frustratie. Ik ben schilder, en hou me in mindere tijden toch maar vast aan het feit dat Vincent van Gogh tijdens zijn leven nooit schilderijen verkocht en een cafe-baas waar hij mocht exposeren zelfs zwart op wit liet zetten, dat Vincent na afloop de schilderijen ook weer op zou komen halen! Niet alles wat goed is brengt geld op. Dus lekker doorgaan met tekenen, want je spreekt veel mensen aan! En daar gaat het tenslotte om!
  Groetjes
  Truke

  Beantwoorden
  • Marijke Klompmaker
   26/09/2015 19:12

   Jaaa, je hebt helemaal gelijk natuurlijk. Je hébt alleen van die dagen…

   Beantwoorden
  • Helemaal met je eens Marijke. T’s idd bikkelen en de proberen een fair-trade prijs te krijgen. Ts vaak alsof je op een knop drukt ofzo (denken de mensen) en er zomaar iets komt uitrollen! Bullshit natuurlijk. Ik ben zeker fan van de Flow maar als illustrator worden we ook wel neergezet alsof iedereen het wel kan doen en we ‘maar wat doen’ of dat het zo easy is om van te leven. Helaas moeten we vaak bijbanen nemen om illustraties te kunnen maken voor klanten die er veel te weinig voor betalen. Eigenlijk zijn we gewoon te aardig voor de wereld door de ons werk vaak voor een deel te schenken.

   Beantwoorden
 • Wil Wiersma-vanderVeen
  28/09/2015 09:56

  Prachtige strip Marijke. Vind het altijd weer knap hoe jij dingen bedenkt en over weet te brengen met je mooie illustraties. Ik kijk er iedere keer weer met nieuwsgierigheid naar uit.

  Beantwoorden
 • Misschien tóch maar een schets per dag tekenen? Dat ontspant .. zeggen ze…
  Hi HI..
  super strip!

  Beantwoorden
 • On the bright side: de kringloopwinkels staan vol met leuke theepotten… dus hee, DAT deel van het sprookje is in elk geval binnen handbereik 😉 Hoeven we alleen die publicatie in de Flow nog maar even te regelen….

  Beantwoorden
 • ah, sorry, reactie hierboven is van mij, was niet anoniem bedoeld…

  Beantwoorden
  • marijkeklompmaker
   02/10/2015 12:48

   Leuk dat je reageert Mathilde. Ja, dat ene deel kunnen we. Nu het andere nog. Plus goeie voorwaarden, als het even kan.

   Beantwoorden
 • Zo leuk. Hahahaha

  Beantwoorden
 • Heel herkenbaar Marijke. Op het begin wilde ik dát leven nastreven. Ik kwam er echter al snel achter dat het van de zotte is. Het is voornamelijk allemaal marketing.

  Geen enkele baan is ideaal. Geen enkele baan is zonder vallen en opstaan. Geen enkele baan doe je lachend dag in dat uit. (Ik lach überhaupt nooit als ik illustreer, ik zit als een Quasimodo aan mijn tafel en kijk alsof ik pijn heb, maar geniet volop).

  Bijbaantje? Tuurlijk, ik woon immers in hartje Utrecht. Ik kwam er ook achter dat de meeste illustratoren (lees 95%) een bijbaan ernaast hebben.

  Beantwoorden
  • marijkeklompmaker
   25/10/2015 17:45

   Haha, mooi beeld van jou als Quasimodo. Ik zit ook niet te lachen nee, als ik teken! Maar 95% vd illustratoren met bijbaan… Dat wist ik niet, dat is echt heel veel zeg. Hier gaat toch iets niet goed!

   Beantwoorden
 • Ojee, ik heb ook geen theepot (ben meer van de koffie) en schetsen ‘voor de ontspanning ‘ dat kan ik ook niet. Planten heb ik ook niet en mijn kat vindt mijn werk totaal niet interessant ????
  Misschien moeten we een hulpgroep beginnen voor ons soort illustratoren…

  Beantwoorden
 • madeleine
  07/05/2024 15:31

  Geweldige strip, thanx Marijke! jij maakt mijn dag altijd met je strips! Ik heb de kat. Ik denk ook wel 6 of 7 theepotten, en geprobeerd een moestuintje te hebben, maar ja die slakken hè! Ik ben natuurlijk ontzettend romantisch en gelukkig. Verdient je alleen geen ruk mee als illustrator 😉 Klaas Gubbels verdient hoogstwaarschijnlijk wel een ruk met theepotten. Is meer een schilder natuurlijk 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan