En dan bedoel ik niet: wat zullen we doen met kerst. Nee: wat voor kerstkaart verstuur ik? Als illustrator-zijnde vind ik dat ik zelf een kaart moet maken. Alleen

 • ik heb niks met kerst. Wij waren vroeger thuis ‘openbaar’ zoals je dat toen zei en vierden het helemaal niet.
 • belangrijker nog: bedenk maar eens iets origineels..!

Maar ik heb er wat op gevonden! Neem het gerust over, het is namelijk briljant en biedt je een scála aan mogelijkheden.

Noem het geen kerstkaart maar een nieuwjaarskaart. Daar valt zoveel bij te bedenken, zeker met een toepasselijke tekst. Ook als je gewoon een kaart koopt heb je ineens keus te over. Bijvoorbeeld: zeil met vaart en vertrouwen het nieuwe jaar in (mooie geschilderde zeilboot), zet je beste hoed op dit jaar met.. (foto pauwenveer), geef glans aan 2014 (één-en-al-glitterkaart), etc. etc.

Nog een Groot Voordeel: geen stress. Je kan deze kaarten in alle rust in de kerstvakantie volpennen. Zelfs na 1 januari, dan valt hij nog meer op ook.

Ik ging zelf dit jaar allereerst uit van het materiaal, namelijk bruin pakpapier. Dat wilde ik al lang eens proberen. Voor mij is een nieuwjaarskaart ook een mogelijkheid om vrij werk te maken.  Ik hou erg van een snufje vervreemding. Vorig jaar had ik deze kaart:

 geen kerstkaart maar een nieuwjaarskaart. Getekend door Marijke Klompmaker

Tegelijk vind ik het mooi om die vervreemding te combineren met een traditionele manier van werken. Ik interesseer me momenteel voor de rol van oudere mensen, waarschijnlijk omdat ikzelf wat ouder word. Daar wilde ik graag iets mee doen. Dit was het eerste deel.

fietsende oude vrouw op bruin pakpapier, foto

Je kunt je niet voorstellen hoe lang ik er dan nog op zit te prutsen, eindeloos. Toen de tekening af was heb ik ‘m gescand en in Photoshop het contrast wat sterker gemaakt, anders was ‘ie wat flets. Dit is het eindresultaat, de tekening heet ‘Gasten‘.

Tekening van oude vrouw op fiets, met twee gasten achterop.

Voor mij heeft het een bepaalde betekenis, een ander interpreteert het op zijn manier. Wat vind je ervan?

Maar bij kerst hoort ook muziek. Mijn vriend, Christiaan Coenraads heeft een eigen bedrijfje en wil eigenlijk graag meer met muziek doen. Aangestoken door mijn veranderingsdrift heeft hij nu een kerstnummer uitgebracht.

Hier is het, het is prachtig! Een beetje cliché én een beetje anders. Let ook op de tekst van Tjibbe Veldkamp.  Zoals het een goeie schrijver betaamt is de tekst heel mooi. Net als bovenstaande tekening net niet helemaal te begrijpen…en toch ook weer wel.

 

Ik vind het heel leuk om te horen wat je van dit alles vindt! Reageer, als je wilt, hieronder.

3 reacties. Reactie plaatsen

 • Hoi Marijke,

  Leuke post!
  Ik stuur al jaren een Nieuwjaarsgroet, inderdaad na de Kerst. Men is er inmiddels aan gewend (‘zeg, waar blijft de Kerstkaart?’) en het geeft rust omdat je geen gedoe hebt om alles nu al te versturen.
  Maar dit jaar doen we het weer even anders en hebben we een korte video opgenomen met z’n vieren. Eerst in het Nederlands en dan nog even in het Engels. Iedereen krijgt de Youtube link per mail en klaar.
  Hoe dan ook, fijne Feestdagen 😉
  Enne: je vriend heeft geen bedrijfJE, hij is zelfstandig ondernemer. Hij heeft een eigen bedrijf.
  Het filmpje is super, vrolijk word ik er van.

  Groet, Marieke

  Beantwoorden
 • Hey Marijke
  Wat ben jij toch fantastisch bezig zeg! Heel aanstekelijk. Wij sturen ook altijd nieuwjaarskaarten.( Vieren wel uitbundig kerst omdat dat nu eenmaal in m’n genen zit. Ben katholiek opgegroeid maar al lang van mijn geloof gevallen) Mijn probleem is onderhand een beetje wat voor superlatief ik nu weer moet verzinnen. Door jouw geniale ingevingen ligt er nu weer een wereld voor mij open! Ik zie wel of ik tijd en zin heb en anders maar niet. Ik wil i.i.g GEEN stress.
  Ik wens jou in ieder geval nog tal van geniale invallen en dat we met z’n allen de wereld van 2014 met een frisse blik mogen bekijken.
  (Het filmpje vertikt ’t nu even, probeer ik later nog n’s)
  😉
  Hartelijke groet,
  Mieke

  Beantwoorden
 • Ja Marieke, je hebt helemaal gelijk natuurlijk met bedrijfJE. Ik zeg dat eigenlijk altijd over ZZP’ers geloof ik. Leuk idee, zo’n kerstvideo, is ook weer iets heel anders! Muziekje erbij van je man?

  En Mieke, dank je voor de complimenten! Goed dat je het even mailde van het filmpje, hij doet ’t nu weer.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan