Ook in de Wereld van de Illustratie heb je modes. Ga maar na, als je een tekening uit de jaren ’50 ziet, weet je meteen dat het uit die tijd komt. De laatste jaren is grafisch werk populair, mijn vermoeden is dat dat komt door de computer.

Maar er zijn uitzonderingen, mensen die eigenlijk altijd hetzelfde werken en onverminderd goed worden gevonden. Laatst vond ik een boekje dat me in één klap naar de jaren ’70 terug katapulteerde. Jee, Vader & Zoon stripjes! De strips ademen helemaal de geest van de jaren ’60 en ’70.

Vader-en-Zoon stripje, linkerbladzij

Vader-en-Zoon-strip rechterbladzij

De vader is rechts, loopt altijd in pak en heeft een dikke sigaar. Zoon is lui, links en langharig. Herken je het of ben je er te jong voor? De stijl van tekenen ken je ongetwijfeld, want Peter van Straaten is daarin NIKS veranderd. En waarom niet, hij is er een meester in.

Zou dát het zijn, dat alleen de besten het zich kunnen veroorloven om altijd in dezelfde stijl te blijven tekenen? Fiep Westendorp bijvoorbeeld. Je kunt zeggen dat ze altijd in de ‘jaren ’50’ is blijven hangen, Maar ja.. haar werk is gewoon heel mooi.

De tijdsgeest is wél enorm veranderd, dat zie je des te duidelijker in de Vader & Zoon strips. Om je daar nog even over te verbazen is er hier nog eentje.

Vader-en-Zoon strip 2 linkerblz

Vader-en-Zoon-strip-2-rechtsGeweldig toch? Uit: Vader & Zoon maken het bont.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan