“Wat krijgt dat meisje een grote voeten!” zei mijn opa als we op bezoek kwamen. Dan gloeide ik van trots, want complimenten gaf hij als stugge Fries verder nooit.

Veel later pas kreeg ik in de gaten dat het helemaal geen compliment was. Jongens mogen grote voeten krijgen, meisjes niet.

Zo zijn er heel veel jongens die dol op roze zijn als ze klein zijn. Op subtiele of juist hardhandige wijze leren ze op enig moment dat dit Niet Goed is. Twee weken geleden vertelde ik al dat ik voor het Instituut voor Beeld en Geluid tekeningen maak. Kinderen stappen dan in een animatie waarin hun gekozen rol (bijvoorbeeld ridder) verandert.

Van ridder tot roze.

Jongens veranderen van ridder in iemand in een roze glinsterpakje. Een draak liefdevol verzorgend. Meisjes transformeren van schattige prinses in een stoere meid met camouflage-outfit. BAF, de draak kan een pak slaag met een knuppel krijgen.

prinses

En weet je wat ik bedacht? De meeste meisjes vinden het vast cool om even een vervaarlijk jongensachtig iemand te zijn. Maar oeioei, veel jongens zullen zich rot schamen om zichzelf te zien veranderen in een meisjesachtig roze persoon. Wat zegt dit eigenlijk over onze kijk op meisjes en vrouwen? Hmm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan